|

Leren mountainbiken. Welke techniek moet je minimaal beheersen?

Als je nieuw bent op de mountainbike of je pas net bent begonnen met gravelfietsen, dan kom je er snel achter dat het beheersen van een aantal basistechnieken cruciaal is om veilig en snel over de mountainbikeroutes te kunnen fietsen. Wanneer je op pad gaat met ervaren fietsers, dan zie je dat zij met veel minder energie (omdat ze minder trappen) stukken sneller gaan. Het ziet er zo makkelijk uit maar hoe leer je zelf de fijne kneepjes van het mountainbiken?

De makkelijkste optie om snel de basis op te pakken om van daaruit zelf verder te gaan oefenen is door het volgens van een groeps- of privé mountainbike clinic. Wanneer je 1-op-1 met een mountainbike trainer op pad gaat, dan legt deze waarschijnlijk al snel de vinger op de zere plek. Samen kun je vervolgens gaan werken aan de volgende basistechnieken:

 1. Remtechniek:
  Leer hoe je je remmen effectief kunt gebruiken, zowel de voor- als achterrem. Dit omvat het doseren van remkracht en het verdelen van het remmen tussen voor- en achterwiel om controle te behouden bij afdalingen, bochten en obstakels.
 2. Bochtentechniek:
  Oefen het nemen van bochten op verschillende ondergronden. Leer hoe je je gewicht verplaatst, je lijn kiest en de juiste snelheid behoudt om soepel door bochten te gaan.
 3. Klimtechniek:
  Verbeter je klimvaardigheden door te leren hoe je efficiënt kunt schakelen, je cadans kunt behouden en je gewicht kunt verdelen tussen zadel en stuur voor maximale grip en tractie.
 4. Afdaaltechniek:
  Leer hoe je veilig en gecontroleerd kunt afdalen op steile en technische terreinen. Dit omvat het aannemen van de juiste houding, het kijken naar je lijn en het anticiperen op obstakels.
 5. Balans en stabiliteit:
  Werk aan je balans en stabiliteit op de fiets door oefeningen te doen, zoals het rijden over smalle balken of het uitvoeren van stilstaande balansoefeningen.
 6. Obstakeltechniek:
  Leer hoe je obstakels zoals boomwortels, stenen en drops kunt overwinnen door je gewicht te verplaatsen, de juiste snelheid te behouden en je fiets te laten rollen over het obstakel.
 7. Bandenkeuze en bandenspanning:
  Begrijp welke banden het meest geschikt zijn voor verschillende terreinen en pas de bandenspanning aan om grip en comfort te maximaliseren.
 8. Fietsonderhoud:
  Ken de basisprincipes van fietsonderhoud, zoals het smeren van kettingen, het controleren van remmen en het aanpassen van versnellingen, om ervoor te zorgen dat je fiets altijd in optimale staat is.

Door deze basistechnieken te beheersen, kun je je vaardigheden als mountainbiker of gravelfietser verbeteren en meer plezier halen uit je ritten, terwijl je ook veiliger en zelfverzekerder wordt op de trails.

Meer weten over mountainbike of gravel clinics? Check https://www.mtbmasters.nl

Vergelijkbare berichten