Dit moet je weten voor je begint met mountainbiken

Mountainbiken is een mooie manier om te sporten en tijd door te brengen in de natuur. De dikke banden zorgen voor stabiliteit op off-road terrein. Daarbij neem je vaak een rechtopstaande fietshouding aan zodat je beter kunt genieten van het uitzicht. Als beginner hoef je niet gelijk de ruige paden op, je kunt eerst een relatief glad en vlak pad uitproberen.

Huur een mountainbike voordat je koopt
Elk beginnende mountainbiker herinnert zich zijn eerste keer. De eerste stap is gezet, vanaf hier wordt alleen maar gemakkelijker en leuker. Als je nog niet zeker weet of mountainbiken iets voor jou is, dan kun je het beste een fiets huren. Mocht je het na een paar keer proberen toch niet zo leuk vinden als je dacht, dan heb je in ieder geval geen dure fiets in je garage staan die je nooit gebruikt. Daarbij leer je na een paar keer mountainbiken pas echt hoe de fiets in elkaar zit. Je zult voorkeuren vormen wat zal helpen bij het uitkiezen van een geschikte mountainbike. Een goede fiets is immers een investering.

Vergeet niet te ontspannen
Het meest belangrijke tijdens het mountainbike is dat je je vermaakt. Vergeet daarom vooral niet om te ontspannen. Wees ook niet te hard voor jezelf een neem vaak genoeg pauze. Tijdens je pauze kun je nieuwe mountainbike routes opzoeken of een weddenschap sluiten op je favoriete wielrenner via online bookkeepers als betFIRST. Het mountainbiken zal het beste gaan als je je fiets zijn werk laat doen. Als je verkrampt op de fiets dan zul je waarschijnlijk merken dat het niet zo gemakkelijk gaat. De mountainbike is speciaal ontworpen voor ruige terreinen. Het enige wat jij hoeft te doen is de fiets in de juiste banen leiden. Vooral op ruige paden is het belangrijk dat je de fiets de ruimte geeft door bijvoorbeeld te gaan staan. We weten dat het verleidelijk is, maar probeer ook niet gelijk op de rem te drukken als de route wat spannender wordt.

Kies een route die bij je niveau past
In Nederland heb je keuze uit zo’n 200 officiële mountainbike routes. Deze routes zijn verdeeld in verschillende niveaus van beginner tot gevorderd. Als beginner is het natuurlijk niet verstandig om een uitdagende route te kiezen. Probeer het eerst eens uit op een route zonder al te steile hellingen en niet zo veel obstakels.

De juiste sportkleding
Mountainbiken is een echte sport en dat vraagt om uitrusting en sportkleding. Voor de basis heb je in ieder geval een fietsbroek en helm nodig. Kies voor goed ademende kleding die comfortabel ziet. Een fietsbroek heeft als het ware een kussentje op het zitvlak waardoor je minder snel last krijgt van zadelpijn. Een fietshelm spreekt waarschijnlijk voor zich. Een paar stevige sportschoenen en een zonnebril maken je outfit compleet. Onderschat het risico tijdens het mountainbiken niet en investeer in goede bescherming. Bij koud weer kun je een goed paar fietshandschoenen dragen. Daarbij is het verstandig om bij koud weer meerdere laagjes te dragen. Op deze manier houd je het lichaam het beste verwarmt en je kunt onderweg wat kleding uitdoen als je het warm krijgt. Thermokleding is een zeer geschikte optie, want het voert vocht effectief af.

Wat neem je mee onderweg?
Een paar dingen die je onderweg kunt meenemen is een EHBO set, regenjas, eten en drinken. Een drinkfles met water is in ieder geval onmisbaar, want tijdens het mountainbiken verlies je aardig wat vocht. Denk bij eten aan handige producten zoals sportrepen, noten en fruit. Deze etenswaren zijn licht verteerbaar en nemen niet veel ruimte in beslag. Een opvouwbare regenjas of regenponcho houdt je kleding droog mocht het regenen, wat in Nederland nog al wel eens het geval is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *